Oplatí sa zakladať deťom sporenie?
08. 09. 2022

Oplatí sa zakladať deťom sporenie?

Začiatok školského roka je väčšinou sprevádzaný aj zvýšenými nákladmi na výbavu vašich ratolestí a okrem toho mnohým napadne aj otázka finančnej budúcnosti. Majú vaše deti založené sporenie alebo hádžu peniaze do prasiatka? Ak sa nad touto otázkou zamýšľate, je načase pozrieť sa, čo sa oplatí.

Banky v súčasnosti ponúkajú množstvo finančných produktov aj pre deti, investičný horizont je v tomto prípade dlhodobý, väčšinou ide o približne 20 rokov. Je teda vhodné pri zhodnocovaní financií pre deti zariskovať alebo byť radšej konzervatívnejší?

Pre dlhodobejšie sporenie pre deti je vhodné vybrať sporenie do akcií alebo komodít. Vyššie zhodnotenie je možné získať práve akciovými investičnými stratégiami, nakoľko z dlhodobého hľadiska prinesú očakávaný výnos, no z krátkodobého hľadiska sú viac rizikové. Konzervatívne produkty sú menej rizikové, no taktiež prichádza k problému, ktorý spôsobuje práve inflácia. Nasporená suma v konečnom dôsledku môže byť kvôli inflácii oveľa nižšia, ako sa očakávalo.

Ak sa pýtate, či je vhodné vybrať nasporené financie v prípade potreby skôr, odpoveď je jednoznačné nie. Pri dlhodobom investovaní a správnom nastavení stratégie je možné získať zhodnotenie 5% až 7% ročne, v niektorých prípadoch aj viac. Pri dlhodobom investičnom horizonte je tak možnosť, že výnosy presiahnu výšku úspor.

Mnohí sa stále spoliehajú na takzvané stavebné sporenie, ktoré bolo kedysi veľmi populárne, no v súčasnosti až také výhodné nie je. Na získanie plnej štátnej prémie vo výške 70 eur je potrebné vložiť až 2800 eur ročne a nasporené financie je možné použiť len na bývanie. V minulosti bolo možné tieto financie použiť v podstate na čokoľvek.

Ak máte možnosť sporenia, určite je lepšie investovať pravidelne, ako jednorazovo. Pri pravidelnom investovaní sa vyvažujú poklesy a výnosy, pri jednorazovom investovaní v nevhodnej dobe nemusí dôjsť k očakávaným výnosom. Ak plánujete vašim deťom zakladať sporiaci účet alebo sporenie, určite je vhodné sa poradiť so svojim finančným poradcom, ktorý vám odporučí produkt, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

MAREK JURICA
Autor: MAREK JURICA

Viac ako 21 rokov aktívne pomáham zákazníkom riešiť ich finančné požiadavky.

 

Pomohol som viac ako 500 klientom vybrať napríklad najvýhodnejšie poistenia tak, aby mali istotu v

živote a neplatili ani o cent navyše a aby banka na ich hypotéke zarobila čo najmenej financii. 

 

Som expert na financie

 

»SKÚSENOSTI -  vo svete € som aktívny 21 rokov

»KONTAKTY - často na najvyšších miestach vo finančných inštitúciách

»ODBORNOSŤ - certifikáty a odborné skúšky v Národnej banke Slovenska

»DÔVERYHODNOSŤ - so súhlasom mojich klientov, poskytnem ich kontakt, aby ste sa ich mohli opýtať vy osobne na skúsenosť so mnou

 

PRIDANÁ HODNOTA:

EBOOK ZDARMA - na stiahnutie pre Vás zdarma

INFORMÁCIE ZDARMA - hodnotné články na Váš email

KONZULTÁCIA ZDARMA - kontaktujte ma a dohodneme sa

FINANČNÁ HODINKA ZDARMA (pre vybratých záujemcov): Hodnotné informácie o finančnej gramotnosti, o peniazoch, o tom, ako získať ďalší zdroj príjmu, ...           

 

V prípade Vášho záujmu mi napíšte email: juricamarek@juricamarek.sk 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov