Od novembra môžu otcovia žiadať o takzvané “otcovské”. Čo všetko tento príspevok zahŕňa a kedy je možné oň požiadať?
02. 11. 2022

Od novembra môžu otcovia žiadať o takzvané “otcovské”. Čo všetko tento príspevok zahŕňa a kedy je možné oň požiadať?

Novela zákona od 1. novembra 2022 prichádza s novinkou pre čerstvých oteckov v podobe takzvanej otcovskej dovolenky. Počas 14 kalendárnych dní otcovskej dovolenky a splnení podmienok môžu získať aj takzvané otcovské. Otcovskú dovolenku je možné čerpať v období počas prvých šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. Toto obdobie sa môže predĺžiť o obdobie kedy bolo buď dieťa alebo matka po pôrode hospitalizovaní zo zdravotných dôvodov. Podľa tejto novely zákona už môžu otcovia čerpať otcovskú dovolenku v podstate okamžite po narodení dieťaťa a to aj v prípade, že dieťa bolo narodené pred 1. novembrom 2022 a ešte spadá do lehoty šiestich týždňov od narodenia. Pre žiadosť o otcovské musí otec vyplniť žiadosť iného poistenca o materské.

Čo sa týka príspevku na otcovskú dovolenku, ide v podstate o nemocenskú dávku zo sociálneho poistenia, ktorá je súčasťou materskej, ak má otec na materskú nárok. Otcovská dovolenka však nie je 14 dní voľna naviac, je to takisto časť materskej dovolenky, ktorú môže otec využiť. Materská pre otca trvá 28 týždňov, pričom pri vybraní dvoch týždnov v období prvých šesť týždňov po narodení dieťaťa sa rozdelí a ďalších 26 týždňov môže využiť na starostlivosť o jedno dieťa do jeho troch rokov života.

Možnosť využiť otcovské nie je povinné, ale vďaka novele zákona možné. Ak však túto možnosť nevyužije, stále môže využiť materskú. Materskú je možné využiť od obdobia po uplynutí šiestich týždňov od narodenia dieťaťa do jeho troch rokov po dobu 28 týždňov. Ak ide o osamelého otca, toto obdobie je 31 týždňov, pri dvoch alebo viacerých deťoch ide až o 37 týždňov. 

Ak sa otec rozhodne využiť otcovské, matke nárok na sociálnu dávku nezaniká. V období dvoch týždňov trvania otcovskej dovolenky počas prvých šiestich týždňov od narodenia dieťaťa tak dostávajú príspevok obaja rodičia. Pri materskej je však situácia rozdielna, tú môže získať len jeden z rodičov.

Podmienky na získanie otcovského sú samozrejme starostlivosť o dieťa a teda ak je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, nemôže počas otcovskej dovolenky pracovať. Ďalšoi podmienkou je aktvne nemocenské poistenie alebo musí byť v ochrannej lehote po skončení nemocenského poistenia v deň, kedy si chce uplatniť nárok na otcovské. Tiež musí mať minimálne 270 dní nemocenského poistenia počas posledných dvoch rokov pred “otcovským” a v prípade, že je samostatne zárobkovo činná osoba, nesmie mať nedoplatky v Sociálnej poisťovni.

Výška otcovského je od 1. novembra 2022 určená ako 75% z denného vymeriavacieho základu a súčasne nesmie presiahnuť 75% z maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý je stanovený zákonom. V roku 2022 nemôže denný vymeriavací základ presiahnuť 75% zo 74,4987 eur a teda maximálne môže získať 55,8741 eur, čo je za 14 dní pri plnom čerpaní maximálne 782,2374 eur. V budúcom roku je to o čosi viac a finálna suma, ktorú môže otec počas otcovského získať bude 836,10 eur.

MAREK JURICA
Autor: MAREK JURICA

Viac ako 21 rokov aktívne pomáham zákazníkom riešiť ich finančné požiadavky.

 

Pomohol som viac ako 500 klientom vybrať napríklad najvýhodnejšie poistenia tak, aby mali istotu v

živote a neplatili ani o cent navyše a aby banka na ich hypotéke zarobila čo najmenej financii. 

 

Som expert na financie

 

»SKÚSENOSTI -  vo svete € som aktívny 21 rokov

»KONTAKTY - často na najvyšších miestach vo finančných inštitúciách

»ODBORNOSŤ - certifikáty a odborné skúšky v Národnej banke Slovenska

»DÔVERYHODNOSŤ - so súhlasom mojich klientov, poskytnem ich kontakt, aby ste sa ich mohli opýtať vy osobne na skúsenosť so mnou

 

PRIDANÁ HODNOTA:

EBOOK ZDARMA - na stiahnutie pre Vás zdarma

INFORMÁCIE ZDARMA - hodnotné články na Váš email

KONZULTÁCIA ZDARMA - kontaktujte ma a dohodneme sa

FINANČNÁ HODINKA ZDARMA (pre vybratých záujemcov): Hodnotné informácie o finančnej gramotnosti, o peniazoch, o tom, ako získať ďalší zdroj príjmu, ...           

 

V prípade Vášho záujmu mi napíšte email: juricamarek@juricamarek.sk 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov