Kreditka alebo spotrebák? Čo sa oplatí viac?
21. 02. 2024

Kreditka alebo spotrebák? Čo sa oplatí viac?

Kreditná karta aj spotrebný úver patria medzi úverové produkty a určite sa oplatia oba varianty. Najväčší rozdiel je v tom, akú sumu potrebujete a ako rýchlo ju dokážete vrátiť. Na základe toho by ste mali viac-menej vedieť rozlíšiť, ktorý úverový produkt je pre vás ten pravý.

Kým “úver” v podobe kreditnej karty slúži skôr na krátkodobé financovanie nižších výdavkov, ktoré sú či už plánované alebo neočakávané, spotrebný úver naopak slúži na financovanie väčších výdavkov a má dlhšiu dobu splatnosti.

Bezúročné obdobie ako skvelá výhoda kreditky

Kreditné karty fungujú systémom úverového limitu, čo znamená, že banka klientovi poskytne kreditku na základe jeho finančných možností a bonity a následne môže čerpať či už platením kartou alebo hotovosťou z kreditnej karty.

Jeden z najvýraznejších benefitov pri úverovom produkte, ktorým je práve kreditná karta, je takzvané “bezúročné obdobie”. Je to v podstate čas, ktorý má klient na “vrátenie” požičanej sumy, počas ktorého neplatí žiadny úrok. Toto obdobie spravidla trvá približne 40 až 55 dní. Dokonca niektoré banky ponúkajú bonus v podobe vrátenia 1% až 2% z minutej (požičanej) sumy v prípade vrátenia v bezúročnom období. Úver na kreditnej karte je možné splácať postupne a využiť ho môžete na čokoľvek bez dokladovania.

Nesmieme však zabudnúť na to, že mnohé banky si účtujú aj poplatok za vedenie úveru prostredníctvom kreditky. V závislosti od banky sa však tomuto poplatku môžete vyhnúť, pokiaľ budete mať dostatočný obrat, určitý počet výberov hotovosti alebo jednoducho splníte podmienky, ktoré sú potrebné pre odpustenie poplatku.

Ak však nestihnete splatiť úver na kreditke včas, treba rátať s vysokými úrokmi, ktoré môžu byť oproti spotrebnému úveru až dvojnásobné.

So spotrebákom si požičiate viac

Spotrebný úver je klasická pôžička z banky, kedy na základe overenia žiadateľa banka schváli úver v určitej výške a následne vytvorí splátkový kalendár. V tomto prípade si však môžete požičať až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur a vybrať si či už účelový úver alebo pôžičku bez účelu. Spravidla sa nastavuje doba splácania na 5 až 8 rokov, v závislosti od výšky požičanej sumy a výšky mesačnej splátky. Aj tu sa však na dobe splácania a výške splátky viete dohodnúť na základe vlastných preferencií. Výška úroku je nižšia ako pri kreditných kartách, no zároveň o dosť vyššia ako úrok pri hypotéke.

Veľkou výhodou je, že za vedenie úveru neplatíte, no treba si dávať pozor na podmienky predčasného splatenia. V mnohých prípadoch je predčasné splatenie úveru do určitej doby splácania spoplatnené, respektíve môžete zaplatiť penále a v konečnom dôsledku sa vám to nemusí vyplatiť.

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý z produktov je pre vás najvýhodnejší, pre lepší prehľad sa poraďte s finančným expertom, ktorý vám pomôže vybrať to najvhodnejšie riešenie práve pre vaše potreby.

MAREK JURICA
Autor: MAREK JURICA

Viac ako 21 rokov aktívne pomáham zákazníkom riešiť ich finančné požiadavky.

 

Pomohol som viac ako 500 klientom vybrať napríklad najvýhodnejšie poistenia tak, aby mali istotu v

živote a neplatili ani o cent navyše a aby banka na ich hypotéke zarobila čo najmenej financii. 

 

Som expert na financie

 

»SKÚSENOSTI -  vo svete € som aktívny 21 rokov

»KONTAKTY - často na najvyšších miestach vo finančných inštitúciách

»ODBORNOSŤ - certifikáty a odborné skúšky v Národnej banke Slovenska

»DÔVERYHODNOSŤ - so súhlasom mojich klientov, poskytnem ich kontakt, aby ste sa ich mohli opýtať vy osobne na skúsenosť so mnou

 

PRIDANÁ HODNOTA:

EBOOK ZDARMA - na stiahnutie pre Vás zdarma

INFORMÁCIE ZDARMA - hodnotné články na Váš email

KONZULTÁCIA ZDARMA - kontaktujte ma a dohodneme sa

FINANČNÁ HODINKA ZDARMA (pre vybratých záujemcov): Hodnotné informácie o finančnej gramotnosti, o peniazoch, o tom, ako získať ďalší zdroj príjmu, ...           

 

V prípade Vášho záujmu mi napíšte email: juricamarek@juricamarek.sk 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov