Ako si upratať financie v roku 2024?
04. 01. 2024

Ako si upratať financie v roku 2024?

  1. Nový rok so sebou prináša nielen zábavu a oslavy, ale tiež príležitosť pre nové začiatky a zlepšenia.
    Okrem tradičných predsavzatí, ako sú zdravšie stravovanie, viac pohybu alebo učenie sa nových vecí, je rovnako dôležité zamyslieť sa nad našimi financiami.

 

Začiatok roka je ideálny čas na to, aby sme si upratali finančné záležitosti, zhodnotili predchádzajúce obdobie a stanovili si nové ciele. Preto sme pripravili tento finančný kontrolný zoznam, ktorý vám

pomôže skontrolovať a optimalizovať vaše financie pre nadchádzajúci rok.

Na konci článku si ho môžete zadarmo stiahnuť vo formáte pdf a následne vytlačiť.

 

1) Vyhodnoťte si minulý rok

Zamyslite sa nad minulým rokom. Ako ste hospodárili s vašimi financiami? Dosiahli ste svoje finančné ciele alebo ste narazili na nečakané prekážky? Tento krok je dôležitý pre nastavenie budúceho roka.
Príklad: Mali ste cieľ pravidelne investovať 50 € mesačne, ale nepodarilo sa vám to každý mesiac? Nájdite dôvody, prečo to tak bolo a pokúste sa ich odstrániť.

 

2) Prehodnoťte zmluvy

Dohodnite si stretnutie so svojím finančným sprostredkovateľom a skontrolujte všetky vaše zmluvy. Či už ide o poistenie, úvery, alebo iné finančné produkty, uistite sa, že sú aktuálne a zodpovedajú vašim potrebám.
Príklad: V roku 2023 sme zaznamenali vyššiu infláciu. Máte vo vašom životnom poistení zahrnutú aj ochranu pred infláciou? Vďaka tejto ochrane máte zabezpečené, že dostanete plnenie, ktoré reflektuje zvyšovanie cien.

 

3) Skontrolujte si všetky predplatné

Čoraz viac online služieb si vyžaduje predplatné (napr. spravodajstvo, filmy alebo hudba). Pozrite si výpisy z vašich účtov a kreditných kariet. Zistite, za ktoré služby platíte a či ich aktívne využívate. Zrušte tie služby, ktoré už nepoužívate. Týmto krokom môžete ušetriť desiatky až stovky eur ročne.

 

4) Zapisujte si všetky výdavky

Počas januára si zapisujte každý výdavok. Tento zvyk vám pomôže lepšie pochopiť, kam vaše peniaze idú a na čom by ste mohli ušetriť.

 

5) Spočítajte si všetky vaše príjmy

Zapíšte si všetky vaše príjmy – nielen výplatu, ale aj trinásty či štrnásty plat, rôzne odmeny alebo príjem z podnikania. Vďaka tomu zistíte, koľko ste za celý rok zarobili. Po odpočítaní výdavkov sa dozviete, ako sa vám finančne darí. Vďaka tomu si viete nastaviť reálne očakávania a plány na rok 2024.

 

6) Skontrolujte si finančnú rezervu

Je dôležité mať finančnú rezervu, ktorá by mala pokrývať aspoň 6-násobok vašich priemerných mesačných výdavkov. Ak ste si rezervu vytvorili už pred niekoľkými rokmi, možno bude potrebné ju doplniť.
Príklad: Ak ste si rezervu vytvorili pred piatimi rokmi, dnes by vzhľadom na rastúce ceny už nestačila na pokrytie šiestich mesiacov.

 

7) Vytvorte si plán na zníženie záväzkov

Ak máte finančné záväzky, najlepším spôsobom, ako sa ich zbaviť, je vytvoriť si plán. Vhodnou cestou môže byť spojenie záväzkov do jedného väčšieho.Je však dôležité, aby tento väčší úver bol lacnejší. Zvyčajne to býva hypotéka, ktorá sa nemusí použiť len na kúpu či rekonštrukciu nehnuteľnosti, ale aj na splatenie iných úverov. Hypotéka je najlacnejším úverom, ktorý sa dá získať.

 

8) Odhláste sa z odberu newsletterov

Určite to poznáte. Nakúpite v e-shope a potom vám pravidelne chodia e-maily s akciovou ponukou. Najlepším spôsobom, ako zabrániť impulzívnym nákupom, je odhlásiť sa z odberu newsletterov. Ak vám nechodia, nemôžu vás lákať.

 

9) Začnite pravidelne investovať

Ak ste doteraz neinvestovali, tak začnite. Vďaka tomuto finančnému kontrolnému zoznamu viete, ako sa vám finančne darí (na základe bodov 4 a 5) a koľko môžete investovať. Začať môžete aj s 20 € každý mesiac. Dôležité je, aby to bolo pravidelne každý mesiac. Nezabudnite však, že každý rok by ste danú sumu mali zvýšiť aspoň o infláciu.

Stiahnite si finančný kontrolný zoznam (.pdf)
  • Financie sú dôležitou súčasťou života a ich správne manažovanie môže výrazne ovplyvniť našu budúcnosť. Tento finančný kontrolný zoznam by mal poskytnúť pevný základ pre vaše finančné rozhodnutia v roku 2024.

Ak sa potrebujete poradiť v oblasti financií, tak ma neváhajte kontaktovať TU !

 

Úspešný rok 2024 ! 

 

MAREK JURICA
Autor: MAREK JURICA

Viac ako 21 rokov aktívne pomáham zákazníkom riešiť ich finančné požiadavky.

 

Pomohol som viac ako 500 klientom vybrať napríklad najvýhodnejšie poistenia tak, aby mali istotu v

živote a neplatili ani o cent navyše a aby banka na ich hypotéke zarobila čo najmenej financii. 

 

Som expert na financie

 

»SKÚSENOSTI -  vo svete € som aktívny 21 rokov

»KONTAKTY - často na najvyšších miestach vo finančných inštitúciách

»ODBORNOSŤ - certifikáty a odborné skúšky v Národnej banke Slovenska

»DÔVERYHODNOSŤ - so súhlasom mojich klientov, poskytnem ich kontakt, aby ste sa ich mohli opýtať vy osobne na skúsenosť so mnou

 

PRIDANÁ HODNOTA:

EBOOK ZDARMA - na stiahnutie pre Vás zdarma

INFORMÁCIE ZDARMA - hodnotné články na Váš email

KONZULTÁCIA ZDARMA - kontaktujte ma a dohodneme sa

FINANČNÁ HODINKA ZDARMA (pre vybratých záujemcov): Hodnotné informácie o finančnej gramotnosti, o peniazoch, o tom, ako získať ďalší zdroj príjmu, ...           

 

V prípade Vášho záujmu mi napíšte email: juricamarek@juricamarek.sk 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov